SLAPPNA ALDRIG AV I HANS SÄLLSKAP...

Vill först och främst tacka er alla för dom fina tips jag fått i ärendet om hundkunskap. Man märker att det är många kunniga hundmännsiskor som läser om våra äventyr och det är grymt kul att ta del av era tips, teorier och förslag. Tack! Tack även till er andra som lämnar små kommentarer om hur ni uppfattar vårt skrivande. Det blir roligare och mer levande när man märker att några faktiskt läser detta skräp....

I går var det dagpass på jobbet! Lördag dag brukar innebära typ 0 hundjobb, men däremot tid för lite hundträning. Jag, Geten och Kurre drog ned till den vackra södra sidan. Här rastade vi ordentligt, lade ut ett par ängsspår till Kurre samt ett asfaltsspår i bostadsområdet till Arek. Kurres första spår var lagt på så sätt att han för första gången skulle få göra ett par 90 graders vinklar. Kurre var laddad till tänderna när han kastade sig ut på fältet och jag måste säga att han gjorde det mycket bra. Kamp o lek i slutet och sedan vidare till spår nummer 2.

Detta spår gick inte lika bra, men fullt okay. Jag hade lagt spåret lite mer diagonalt och med ett par kraftiga riktningsförändringar. Det blåste hela tiden grymt mycket sidvind vilket verkade försvåra arbetet för Kurre. Till slut stod han vid leksaken och lattjolajbanleken kunde dra igång.... Efter att Kurre stuvats in i bilen och svetten under armarna torkat in så var det dags för Gammelgeten att bekänna färg.

Ett lite längre asfaltsspår med flera riktningsförändringar stod på programmet. Geten gjorde ingen besviken utan formligen flög fram i spåret. Två nöjda, en med två ben och en med fyra, vandrade glatt tillbaka mot bilen. Nu stod det lite miljöträning på programmet och då för vår nye vän Kurre. Kurre fick leka lite i ett stort garage, gå i lite trånga mörka gångar och som final skulle han få åka lite hiss. Allt gick bra utom hissen. Den tilltalade inte vår vän Kurre. Platt som en pannkaka lade han sig på golvet och så var den åkturen slut....

LIte besviken var jag, men blev snart glad igen. Fick ett samtal om att det var gratis korv på fotbollsplanen långt ned i söder. Kanon! Gratismat är bra mat! (gammalt polisordspråk) Körde i full fart ut mot landet och såg från håll hur dom stod och grillade. Yes!!! Ta en korv var det första gudinnorna sade. Tyvärr är brödet slut så du får ta den i handen....

Någon som har hållt en nygrillad korv i handen? Rätt varmt kan jag säga! Men som vi säger: Gratis é gott!

Då vill man plötsligt ha hundekipagets hjälp. Självklart då på norra sidan (helvetet) och då pronto..... Kurre fick vara kvar hos mattis på fotbollsplanen medans jag och Geten drog på oss formel 1 kläderna och gjorde oss klara. Full fart i väg! Hög musik och blåljus o siren i bakgrunden. Detta är livet....

En lördag är dock en väldigt speciell dag att köra bil i. Människor som i vardagslivet kör med dödsförakt för att komma till jobbet ska plötsligt köra så jä.......vla lugnt att man kan tro dom käkat 10 sobril. Reaktionsförmågan hos dessa människor är näst intill obefintlig vilket gör utryckningskörningen något frustrerande. Lägg därtill till våra vänner gamlingarna. Nytvättade bilen, som bara får vara ute på lördagar och söndagar, skall nu luftas. Inte i vansinnesfart utan gärna 20 km lägre än gällande hastighetsbestämmelser. Trots sirener och färglada ljus från Husse och Arek så verkar man ha stooooora problem att förstå vad vi vill...

Halvägs mot Stora Staden så bestämmer sig bildoktorn att försvåra körningen lite mer. Sirenen lägger av varvid vi far fram helt ljudlöst..... Intressant då folk upptäcker en rabiat bilförare som i stort sett håller på att klättra över deras bil för att ta sig fram... Nåja! Vi kom fram i all fall....

Uppdraget då! Jo i dag var det demonstrationer med befarade bråk som följd. Utrusta er med krigsmundering och gör er klara för att bli stenkastade, förnedrade och påslagna.... Kanon! Arek älskar dessa uppdrag. Ut i verkligheten och läget var så att säga nästan "turkost". Alltså så nära livsfarligt man kan komma...... (enligt ledningen)

Verkligheten då? Jo Denna tuffa dag beslagtog vi 3 ägg!!!!!  Känns som om dom hade klarat sig utan mig och Arek i dag va?

På kvällen så tog jag med unghunden Kurre på ännu ett miljöträningsuppdrag. Denna gång i tuff ungdomsmiljö, kommunikationer och helgflanörer. Kurre gjorde det till en början mycket bra. Promenerade nyfiket runt, åkte till och med en liten nedpissad hiss utan att klaga och jag började känna en viss tillförsikt. Vandrade tillbaka över gången mot bussgatan och det var då Kurre lärde mig att aldrig slappna av.....

En helt vanlig kille vandrade förbi. Han se hur Kurre blängde på honom innan utfallet kom. Fångade in Kurre typ 30 cm innan han hade klippt killens näsa. Killen dock iskall! Sade inget, gjorde inget  - gick bara vidare.... Imponerande!
Vidare till polisstationen där vi skulle prova lite att gå i mörker och åka hiss. Två poliser fanns lokalerna och när dom såg Kurre så ville dom ju hälsa. Kurre blev galen!!!!

Kurre raggade, lyfte svans och skällde som en galning. Poliserna såg smått oroade ut och detta med rätta! Släppte efter på kopplet så att den "tuffe" Kurre skulle få chansen att gå fram om han ville. Näe! Kycklingen bara stod kvar och skällde - vågade inte gå fram om inte jag hängde med.....

Jag gick med fram och vår vän Kurre såg så dj-vla lömsk ut att jag inte vågade låta honom hälsa på poliserna. Inte bra!

Gick vidare till hissavdelningen och öppnade dörren. Bjöd in Kurre för en åktur, men han tackade ödmjukt nej. Backade ut, pep, gnällde och var inte alls intresserad av den utmaningen. Lyckades locka in honom en stund, men han vände direkt ut då han fick chansen....

Om lillgeten blir polishund så hoppas jag vid Gud att vi aldrig får ett ingripande högst upp i ett 12 våningshus. Då får jag ha med en extra behållare med syrgas.... Tänk er 12 våningar via trapporna!

Som ni också kanske minns, även om jag vill glömma det, så tappade jag ju två tjuvar mitt framför ögonen på mig förra arbetsperioden. Trodde detta var glömt, men icke sa nicke. Ryktet har nått så långt söderut i Sverige det kan. Jag kan säga att man väl inte är så imponerad av den klantige hundföraren i Stora Staden. Men: Bättre bli ihågkommen för något - än för ingenting alls. (Kom precis på det ordspråket. Det ska hjälpa mig att bearbeta händelsen)

Må nu gott!

Husse


Kommentarer
Postat av: Veronica och vilda vovvar

Ajajajaj... En collie i schäferkropp? ;O)

Vet att du säkert har tänkt tanken.. Men sortera vad som är värt och inte värt. Hur mycket jobb är du beredd att lägga på hunden? Hade jag haft en sådan hund så skulle jag nog låtit ngn annan få ta över hunden (om nu någon passar till det). Alltså om han är så pass som du beskriver honom. Han verkar rätt instabil? Ok om en hund visar osäkerhet eller rädlsa för i stort sett samma saker. Men att ena gången klara ngt för att andra gången inte göra det.. låter lite svårt? Vet man var man har en sådan hund? Hur mycket jobb är man beredd att lägga ner? Och hur mycket jobb är hunden värd att läggas ner jobb på?

Är han alltid osäker infrör nya människor som plötsligt dyker upp? Eller är det bara i vissa situationer?

Ett hisstips. ;O) Gå av och på på varje våning. Kryper han ihop så titta inte på honom. Vägrar han så dra bara in honom med kopplet och låtsas som ingenting. Nu pratar jag om att verkligen åka i ett 12 våningshus. Jobba med honom på varje våning. För varje gång han fixar hissen lite bättre så ger du belöning. Gillar han att kampa? Kampa!

Men som sagt... Hur mycket har du lust/ork/vilja att lägga ner på honom? Det finns massvis med BRA hundar som aldrig skulle tveka att gå in i en hiss... Och som aldrig skulle ha en tanke på att hoppa upp mot främmande och skrämmas. Kanske ett ofog. Men hur mycket?

Lite jobbig sits du har... *klappar på axeln*

2008-04-13 @ 12:07:02
Postat av: Bus

Läser ivrigt och glömmer inget.

2008-04-13 @ 13:44:24
Postat av: poänghundsförare

Är han L-testad, verkligen?

Vad säger din instruktör (den som utbildar er och hundarna?)

Det låter som att han inte har allt som behövs för jobbet. Oaktat att han är ung, alltså. Kvarstående agg är aldrig nånsin positivt.

(För övrigt tycker jag mycket om att följa din blogg, du skriver oerhört underhållande)

2008-04-13 @ 14:08:20
Postat av: Nini

Du har missat att berätta hur många tårtor har du fått bjuda på för allt fummel du lyckades med?

Postat av: Anna

Jobbig sits, jag själv hade förmodligen skickat iväg hunden innan man blivit för fäst vid hunden.

Det med hissarna, jag skulle inte ha lockat på honom utan bara gått rakt in med hunden vid sidan, ställt mig där och sen gått ut ur hissen först när hunden lugnat ner sig och upprepat övningen. Men det du beskriver nu bekräftar ju att hans dådkraft verkligen är liten. Otur i avelsarbetet som nån sa i tidigare kommentarer, men det spelar ingen roll vilka linjer det är eftersom jag har hundar av rena IPO-linjer och alla har stor dådkraft så det beror inte på om det är svenska linjer eller ej bakom utan hundarna som helhet hur de fungerar osv. Det finns ju en tik också utöver hanen. =)

Angående incidenten med borttappade bovar, åh det roade oss iallafall. =) Det är så roligt och läsa din blogg, kollar varje dag. =)

2008-04-13 @ 16:36:27
Postat av: Irene

Det är som att läsa om min egen schäfertik, hon har en del rädslor att tampas med. Idag är hon nästan fem år och jag har kämpat och tränat så nu börjar jag se en ljusning men det har tagit mig nästan fem år att komma dit. Att min hund saknar dådkraft kan jag leva med för hon är först och främst en sällskapshund och i andra hand min tävlingshund men du ska ha Kurre som tjänstehund och hur mycket jobb är det värt att lägga ner på något som man ska ha gratis? Jag ställer mig till de övriga och råder dig att hålla ögonen öppna på en ny hund med bättre förutsättningar att bli en bra tjänstehund.
/Irene

2008-04-14 @ 00:03:29
URL: http://www.schaferligan.com
Postat av: Linda

Trogen läsare som inte brukar kommentera. Men nu är det dags. :o)

Hur mycket av det här är det som du signalerar till det lilla eländet? Har du rannsakat dig själv ordentligt?
Locka och pocka är aldrig bra. Kort koppel, där hunden inte har möjlighet att vända iväg för långt, starka, stadiga steg, rakt in i hissen. Upp ett plan, kort koppel, ut ur hissen. In i hissen igen, fortfarande kort koppel och raska steg. Visa inte med en min att du ens har en hund med dig. In och ut, flertalet gånger, våning efter våning. När ni kommit ner till entréplan igen, så avslutas det. Och då är det viktigt att inte berömma (göra en grej av det) i det läget. Utanför; kort lydnadspass, nåt som hundeländet är bra på, följt av beröm. För att han kunde lydnaden så jäkla bra. Hissen? Har vi åkt hiss? Det är inte det han ska berömmas för, han ska bara få ett bra avslut på ett jobbigt träningspass.

Hade varit intressant att se testprotokollet. Känns som han inte har sina nerver helt under kontroll. Bara (enbart) avsaknad av dådkraft bör inte resultera i de problem som nämnts, även om miljöträningen fram till nyligen varit obefintlig.
Nå, blir nog hund av honom med. Frågan är om han är ultimat för dig? Håller alltså med föregående talare; ta ett beslut snarast möjligt. Det finns många bra hundar där ute, man ska bara hitta dem..

2008-04-14 @ 09:49:58
Postat av: Linda på 70

Jag håller tummarna för att det skall gå bra med Kurre, eftersom du verkar så himmla nöjd med honom jobbarmässigt .....

Sköt om Er så lär vi höras i etern ...
Mvh Linda med Lallo

2008-04-15 @ 13:22:33
URL: http://www.lallo.webb.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback