DURACELL....

Herregud! Den där hunden kan göra mig galen. Denna vecka är vi ju på utbildning/kontroll i ämnet narkotikasök samt vapensök. Vi är 6 hundar där och detta är andra dagen som vi nu fullgjort. Vi besöker olika företag, lånar deras lokaler och utnyttjar deras fikaautomater. En ganska lugn och trevlig sysselsättning om det inte vore för Arek. Gammelgeten är besatt av att leta gömmor. Bara att ta sig från bilen och in i lokalen är ett projekt i att ha kontroll över hunden. Man vill ju gärna se lite proffsig ut då man glider in bland publiken, men Arek har en helt annan plan.

Gammelgetens plan är att vara först in, ylandes och skällandes, varvat med att försöka gräva sig in genom ytterdörren. Jag får alltid börja söken med att bli arg/galen på Arek för att över huvudet taget ha kontroll på geten. Han har inget elakt i sig, men tycker att det är så roligt.....

Väl i söken så är han helt underbar. Mycket motorer i den kroppen! Han söker kanonbra och är mycket uthållig. Geten missar sällan en gömma och är enligt mitt tycke outstanding i gruppen. Han hittar gömmorna bättre än de hundar som bara har som yrke att leta narkotika. När han sedan firar triumferna med sin belöning i munnen, så ser det ut som om han suger på en ciggarr.

En mindre önskvärd bonus i söken är att Arek är lite yvig i sina rörelser. I går fick vi sortera linser i 30 minuter efter att Arek trampat på en stor kartong i sin iver att hitta en gömma. Dessa linser vara i alla fall mer lättsorterade än de muttrar och skruvar han rev ned förra gången. Han har även lyckats snurra in sig i ett företags dataserver och de 3 miljoner kopplingar som ledde därifrån och ut i världen. Som tur var stod han still då jag bad honom om detta varvid datastoppet endast blev ca 20 minuter. Tack Arek! Varje dag jag har kommit hem så tycker man ju att han borde vara lite trött. Jo tjena! Efter maten vill han direkt gå ut och spela fotboll.

I morgon är sista dagen. Han har redan visat att han är kung. Min gissning är att han ånyo fyllt på sina Duracellbatterier och bara öser på.....

Låter kanske som om jag är lite less och gnällig, men det är jag absolut inte. Geten är helt fantastisk och jag skulle inte byta honom mot något annat....

Husse

UDDA JOBB...

Vi är ju som sagt inne i en minst sagt hektisk tid vad gäller utbildningar just nu. Jag och Arek kastas runt bland olika utbildningsstationer och det är lite frustrerande att inte hinna jaga banditer och hjälpa allmänheten. Nu är det snart semester också så det känns lite sådär just nu.... Tack vare en annan hundförares frånvaro så lyckades jag och Arek lura till oss ett övertidspass i helgen. Det brukar ju innebära en hel del uppdrag och så även denna gång.

Vi började med att hjälpa några hemliga poliser med ett narkotikatillslag. Vårt uppdrag i det hela var att nosa efter gömd narkotika i en lägenhet. Dessa hemliga poliser har vi träffat förut och dom är ett härligt gäng. Dom uppger ambitiöst att jag och Arek ska få söka ensamma för att undvika en massa störningar, men så fort vi vänder ryggen till så kör Piff och Puff igång och letar igenom allt dom kommer åt.

Egentligen borde jag bli lite arg på dom eftersom Piff och Puff förstör mer än dom hjälper till. Det går dock inte att bli sur på dessa gubbar då dom blir som små grabbar på jakt efter kakförrådet. Det ändas om skiljer sig från små grabbar är dom stora polismustacherna.... Trots allt så hittade vi massor av olagligheter och det blev två personer som fick följa med till fängelset.

Direkt efter det så dök det ena tokiga jobbet in efter det andra, men vi behövde inte använda Areks näsa förräns framåt tvåtiden på natten. Då var det en självmordsbenägen man som efter att ha misshandlat ett par vänner, skuttat rakt ut i skogen en bit ut på landet. Vi kom inte dit förräns efter en timme, men man måste ju i alla fall försöka.... Arek visade sig vara mycket laddad. Han började spåra direkt vi kom ur bilen, vidare längs med vägen och sedan ned i mörka skogen. Väl där så spårade Arek i slowmotion vilket jag tyckte var mycket konstigt. Han brukar ju vara som en raket och jag brukar ha fullt sjå med att hänga med.

Efter ett tag så var jag tvungen att stanna honom för att kolla läget. Blev lite orolig då han verkade ha svårt att ta sig fram. Inte så konstigt kan jag säga. Det visade sig att spårlinan tvinnat fast Areks bakben i en snara. Inte helt lätt att spåra sig framåt och samtidigt hoppa med bakbundna ben..... Efter att ha tagit loss linan så blev det åka av. Jag han ca 10 meter innan jag stöp i skogen och ramlade ned i en bäck. Några svordomar senare hade jag lyckats fånga in geten igen och vi kunde spurta vidare in i vass och rugg. Efter bara några hundra meter så märktes det på Arek att vi var mycket nära den vi spårade. Strax därefter började Arek att skälla och jag förstod att vi nu kommit ifatt den arge mannen. Jag tände lampan och presenterarade mig som polis.

Mannen svarade inte, men det såg onekligen lustigt ut att se honom där ute i vildmarken. I en fin kostym stod han fastkilad i leran och då närmast oförmögen att röra sig. Efter lite hjälp från ett par starka poliser så kunde mannen föras vidare till lämplig vårdinstans.

Det är alltid kul att spåra ifatt någon och så även nu. Arek fick mycket beröm och husse var mycket nöjd....

Nu ska vi vila ett par dagar innan nästa utbildning börjar. Det är narkotikasök och det brukar alltid sluta med att Arek tar sönder  något alternativt att husse får plocka upp massa saker från golvet. Jag förbannade den dagen då jag frivilligt anmälde mig till att få Arek till narkotikasökshund....

Må gott!
Husse

UTBILDNING MEST HELA TIDEN....

Arek och jag har haft lite svårt att hinna med bloggen sista tiden. Inte för att jag tror det är allt för många som sörjer detta, men kanske finns det någon som följer våra äventyr i verkligheten. Det har varit väldigt mycket utbildningar och annat som gjort att arbetet med att skydda allmänheten har blivit eftersatt. Bland annat är vi just nu på en utbildning där det handlar om att träna avancerade spår och då med syftet att utveckla hund och hundförare i konsten att spåra efter farliga personer.

Instruktören har visat sig vara en listig j---vel och mer än en gång har jag och Arek stått som fån i skogen och då ej fattat riktigt vad som hänt. Bland annat har vi spårat 13 timmar gamla spår där det spöregnat under väntetiden. Hundarna klarar detta och det är klart imponerande. Sen har vi kört en hel del annat som jag ej kan avslöja. Det kan ju vara så en och annan bandit följer denna äventyrsblogg och då får tips om hur man lurar geten och dennes husse på villovägar. Det vore inte bra.

I morgon är dock sista dagen, men då blir det endast kort vila innan nästa utbildning tar vid. Då ska jag och Arek vandra in i världen av droger. Denna gång handlar det om att utveckla och kontrollera våra kunskaper i att söka efter narkotika och vapen. Två gånger varje år så har vi en kontroll på att allt fungerar. Det brukar inte vara något större problem för Arek att hitta gömmorna. Mesta tiden går åt till att städa. Sista gången fick jag samla en miljon muttrar och skruvar som Arek dragit ned i sin iver att hitta det gömda....

Vi har dock hunnit med ett par pass i verkligheten och Arek visade sig vara rätt så het. Vi fick vara på den vackra södra delen av staden och det känns alltid bra. Det började med att någon visat pistol i ett centrum och då vi kom dit så var det en hel del av kroggästerna som ville "hjälpa" hunden att spåra. Efter lite myndigt prat och en och annan svordom så kom vi i alla fall iväg. Arek gjorde ett bra spår efter våldsmännen, men fick till slut spårtapp vid en vändplan. I leran kunde man se att en bil stått där och sedan kört ned på en gångväg.

Därefter ropades det ut att en bil kört av vägen i hög fart och att föraren därefter sprungit i okänd riktning. Arek visade vägen och drog iväg husse på ett långspår i villaområdet. Över tomter, staket, ut på gator, över berg, in på tomter igen och så vidare. Vid ett tillfälle såg vi banditen, men avståndet var för långt och jag var inte helt säker på att det var rätt person, så jag kunde inte skicka geten att bita sig fast i löparen. Spåret hade nu blivit riktigt långt och gammelgetens tunga hängde som slips ur munnen.

Efter lite badande i en vattenpöl så vart det åka igen. Spåret ledde vidare fram till den plats där jag sett löparen och därefter ut på en tomt. Löparen, alternativt banditen, hade nog sett mig och Arek också. För nu började jakten och det märktes på hunden att banditen nu var lite adrenalinstinn. Tyvärr lyckades banditen trötta ut geten för rätt som det var blev det spårtapp. Arek hade nu spårat i över en timme på asfalt och han såg mycket, mycket gammal ut...... Ett bra spår, men jag var lite förbannad för att vi ej knipit denna trafikbrottsling.

Vi han inte fundera så mycket utan medans Arek drack vatten, så behövde man hund till ett annat ställe. Och då med anledning av inbrott i garage. Ingen hundpatrull svarade varvid jag och Arek drog till platsen. Jag hade dock inga större förhoppningar om att lyckas då hunden var trött. Det visade sig, då vi kom fram, att tjuven sprungit från platsen för ca 25 minuter sedan.

Jag tog ut Arek och han visade direkt intresse för att spåra. Arek drog iväg längs med vägen och sedan ut i skogen. Vi fick med oss en annan polis som sällskap och sedan började jakten. Efter ca 2 km spårande på stigar och ängar så var vi tillbaka på exakt samma ställe som vi börjat på..... Då hade vi fått vänta på den sällskapande polisen ungefär 10 gånger. Den sällskapande polisen var nu mycket trött och mycket smutsig. Ändock med ett krigaransikte varvid jakten fortsatte in i ett bostadsområde. Efter några hundra meters spårande på grusvägarna där så kom vi ifatt en klart sliten kille. Denna kille var lika sliten som den sällskapande polisen samt exakt lika smutsig av lera. Han fann förgott att erkänna stöldförsöket av motorcykeln och hängde snällt med till polisstationen.

Kul att lyckas när vi haft så bra spår hela natten, men ej kommit ända fram. Bra jobbat Arek!

Nu kör vi klart utbildningarna, men är förhoppningsvis snart tillbaka i verkligheten. Då kommer förhoppningsvis fler historier från Arek.

Husse


TRÄNINGSLÄGER

Voff! Nu är vi tillbaka efter träningslägret långt uppe i norr. Husse säger sig vara nöjd med min insats med några få undantag. Tycker själv att jag gjort det bra, men att husse vid något tillfälle fått ett par onödiga utbrott... Varje år så åker husse och jag en bra bit norr om stan på träningsläger. Det är en koll på hur vi ligger till tjänstemässigt samt för att utveckla oss som ekipagé.

Om jag ska beskriva platsen med en modern mening så blir det följande citat: "Stället suger". Här finns absolut ingenting att göra förutom att vandra runt på lokalgatorna. Skogen är belamrad med stenar och omkullfallna träd. Här verkar även vara någon form av fortplantningsplats för huggormar. Husse är extremt feg för ormar. Han säger att det är för min skull och att han inte vill att jag ska bli biten, men det känns som om det kan vara så att han har någon form av fobi....

Nåväl! Det började med upptransport, indelning i träningsgrupper och sedan få tillång till våra rum. Rummet är typ av fängelsemodell. En säng, ett litet bord, en stol och en toalett. Dusch finns utanför och så även ett TV rum. Därefter den, enligt husse, roliga fälttävlan. Här går det ut på att man gör ett antal moment tillsammans med hunden för att därefter jogga ut på en orientering.

Husse säger att det ska va skoj och att det inte är så viktigt att vinna. Jo Tjena! Det var tre moment med hund och för varje miss man gjorde så fick man tre minuters tillägg på löptiden. Först var det för mig att hämta in ett ägg utan att krossa det. Tre extra minuter direkt då jag slaktade ägget på en tiondels sekund. Därefter tre extra minuter till för att jag missförstod övning nummer två. Där skulle en kille med bitarma skutta iväg. Husse skulle låta mig jaga iväg efter honom och sedan ropa mig tillbaka innan jag bitit mig fast. Problemet var bara att jag ej såg den som sprang och då husse ropade kommandot för att jaga ifatt och bita, så tog jag ju första bästa....- Det visade sig vara domaren som fick sprattla sig loss från mig. Nu var husse inte i harmoni..... Han skällde på mig och tvingade mig att ligga på marken.

Nu var det plötsligt ingen lek verkade det som. Ett moment kvar! Måtte detta gå bra tänkte jag. Annars får jag ett helsike på löpningen. Sista momentet visade sig vara att köra hund i skottkärra. Husse såg självsäker ut, men skottkärran visade sig vara byggd för väldigt små hundar. Tre tilläggsminuter till och totalt 9 minuter efter. Detta INNAN vi ens börjat springa. Lägg därtill till att jag var väldigt het inför orienteringen och då även hade lite svårt att följa husses anmaningar om att gå fint vid sidan. Husse blev plötsligt galen och fick superkrafter. Någonstans, fråga mig inte varifrån, hämtade han superkrafter, lade in dessa i sina spaggettiarmar och lyfte mig rakt upp i luften. Därefter fick jag mig en utskällning som heter duga innan han lugnade ned sig.

När det var dags att orientera så låg vi som sagt inte bra till och det betyder att jag kommer att få springa som en antilop i jakten på att tjäna in minuter. Orienteringen gick som tur var grymt bra och vi slutade på en hedrande 2:a plats. Nu var plötsligt husse i harmoni igen vilket kändes ganska bra...

Efter kamratkväll så drog träning och övningar igång. Träningen gick detta år ut på att köra mycket spår och då inne i en lite stad vid havet. Dessa övningar gick bra hela veckan så husse var riktigt stolt över mig. Priset för att jag skötte mig blev att vi delade på en isglass....

Kvällsövningarna är inne i en större stad och går ut på att polisen lånar lite lokaler. Här kör vi lite spårövningar och sökövningar med hundarna. Det brukar vara mycket roligt och nyttigt för både husse och mig. Både husse och jag tyckte nog att övningarna var väldigt lätta detta år....

Efter en veckas gratis mat och dryck så kom vi äntligen hem. Vi hälsade på familjen och drog sedan iväg till jobbet igen. Nu var det dags att jobba natt. Natten bjöd på mycket jobb och en hel del gripet. Jag låter husse skriva om detta vad det lider. Nu tackar jag för mig så hörs vi lite senare...

Gammelgeten Arek