LÅNGA PASS....

Det har varit lite dåligt med hundförare på jobbet sista dagarna. Detta med anledning av sjukdom, semestrar m.m. Detta har gjort att vi fått köra lite längre pass och för oss som är vana att mest leka med hundarna så måste jag säga att det blev rätt jobbiga dagar....

Nattpasset var som vanligt, men tyvärr rätt lite jobb. Natten blir rätt lång om man inte hittar någon att fånga eller hjälpa och vid 04.00 tiden på morgonen så var ögonen rätt tunga. Innan denna timme så hade vi i alla fall haft ett roligt inomhussök. Det var en kontorslokal som larmade vid midnatt och ett antal poliser, väktare och så Arek och jag for dit i jakten på att infånga en tjuv. Som hundförare så får du alltid förmånen att söka lokalen först och så även nu. Väktarna låste upp ingången och vi anropade som brukligt att det var dags för tjuven att ge upp. Om tjuven inte ville ge upp så fanns möjligheten att möta Areks bistra uppsyn.

I 9 av 10 inbrottslarm så har tjuven redan hunnit lämna. Förhoppningarna var ej så stora då jag skickade iväg Arek in på våningsplan 1. Inga markeringar där och inget intresse från Arek om att någon skulle ha befunnit sig där sista timmarna. Vi drog vidare upp till plan 2 och där syntes det direkt på Arek att det fanns färsk vittring. Arek for direkt in i ett rum och sedan ut igen och vidare in i en lång korridor.

Jag följde efter Arek in i mörkret och längst in i korridoren lyste det i ett rum. På en stol så satt en man med dom största ögonen jag någonsin sett. Att nämna att han såg skräckslagen ut är ett snällt ord. Mannen hade dock vett att sitta helt still då vargen anlände i galopp. Jag kunde direkt se att denna man ej såg ut som urtypen för hur tjuven brukar se ut varvid jag kommenderade Arek att lägga sig ned. Som ett lejon i jakt på bytet lade sig Arek ned framför mannen. Efter lite luktsalt i mannens näsa så kom han tillbaka till verkligheten. Det visade sig att han jobbat sent och då råkat dra igång larmet. I stället för att ringa larmcentralen så fortsatte han jobba. När han efter vårt samtal satt och skakade såsom en som har Parkinsons, så lät han meddela att han i fortsättningen ämnade meddela eventuella larm som han dragit igång. Jag och Arek lämnade därefter platsen med ett flin på läpparna. Mannens ögon i samma ögonblick som han såg Arek är något som jag kommer att minnas länge.

Kvällspasset var även det lugnt och bjöd endast på ett spår efter inbrott i villa. Vi lyckades spåra upp tant nyfiken och hennes hund. Det visade sig att hon varit tvungen att gå förbi och titta på villan och därefter skyndsamt gått hem. Även den kvinnan såg hyfsat överraskad ut då hon såg Arek spåra förbi på gräsmattan till hennes hus. Efter det fick vi ej upp något bra spår så tjuven lyckades komma undan.

Arek fick därefter lite torr hundmat medans husse smet in på Kinakrogen för en rejäl måltid. Efter kvällspasset så var vi tvungna att fortsätta fram till kl 6 på morgonen. Det nattpasset bjöd på två biljakter, ett inbrott där man körde in en stulen bil genom ett skyltfönster samt ett spår efter en person som gjort inbrott i bilar. Där hade man tagit en misstänkt tjuv en bit från brottsplatsen och nu ville man att Arek skulle spåra från brottsplatsen och då förhoppningsvis ända fram till den plats där tjuven anträfffats.

Detta spår gick mycket bra. Arek spårade från den bil som haft inbrott. Via trottoarer, gångvägar, trappor och sedan ned till en stor kanal. Där var det mycket nära att både Arek och jag fick bada, men som genom ett under så undslapp vi detta. Längs med spåret så anträffade vi lite gods från tjuven, så även han fick följa med till fängelset. Kul när det fungerar. I våra kretsar kallas det att man har gjort ett bevisspår. Det vill säga att hunden, genom sin spårförmåga, visat vilken väg banditen gått efter brottet.

När vi äntligen fick åka hem hade vi jobbat i 14 timmar och både jag och Arek såg bra mycket äldre ut än vad vi egentligen är.....

När vi vaknade så var det dags att åka till jobbet igen. Denna gång för ett kvällsdressyrpass. Då brukar vi träna inomhussök och så även nu. Vi hade tillgång till en mycket stor och fin lokal på norra sidan om staden. Här tränade vi hundarna i att finna gömda personer. Hundarna visade sig vara mycket duktiga. Bland annat anträffades låtsastjuvarna gömda på toaletter, pallställ och i plastbadkar med lock. Vi gjorde även ett par fällor för att kolla de nya hundförarnas säkerhetstänkande. Det gick väl sådär kan man säga, men förhoppningsvis fick dom sig en tankeställare....

På vägen hem så ville polisradion att vi skulle hjälpa till med ett narkotikasök. Det var två bilar man ville ha hjälp med att söka av. Vi hittade ingen i bilarna, men då vi gick förbi den plats där de misstänkta banditerna stått så ville Arek dit. Arek visade tydligt att han hade någon doft i nosen och efter ett tag markerade han en bit hasch i mörkret bakom en soptunna. Det visade sig vara på den plats där den misstänkte filuren stått medans polisen kollade hans bil. Härligt att se när hundarna gör bra ifrån sig....

I dag har vi haft återhämtningsdag. Vi har bara promenerat i skogen, cyklat lite samt tagit en liten löprunda nu på kvällen. Det blir vila även i morgon, men sen kör vi igång med träning igen på måndag.

Husse

Kommentarer
Postat av: Magnus o Alma

Hej Peter o Arek

Lika kul varje natt att läsa er blogg om vad som hänt. Lite avis blir man när man läser.

Ha en bra vecka så hörs vi

Mvh Magnus o Alma


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback